ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ КОНСТИТУЦІЙНИХ ОБОВ’ЯЗКІВ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ - КИРИЧЕНКО, Віктор; СОКОЛЕНКО, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті проаналізовано в історичному аспекті генезис правового регулювання обов’язків людини і громадянина на різних етапах розвитку української державності, яка має багатовікову історію. Доведено, що в період боротьби за конституційне визнання національної ідентичності українців та їх право на самовизначення і створення власної Української козацької держави вже в XVII ст. виникла низка правових актів державно-конституційного характеру, в яких була здійснена спроба визначити права і обов’язки гетьмана і старшини та узагальнити суспільно-політичний устрій козаччини.