ФІЛОСОФСЬКІ ОСНОВИ НОВОГО ПІДХОДУ ДО РОБОТИ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ОФІЦЕРІВ ГРОМАДИ - Скиба, Елеонора (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Філософія нового підходу до професійної діяльності офіцера поліції посприяла формуванню концепції суспільство – орієнтованої поліції, що зосереджена на нових вимогах: офіцери поліції та мешканці громади співпрацюють разом над створенням принципово нового підходу до сучасного способу вирішування проблем територіальної спільноти щодо створення безпечного середовища. Зусилля сучасного поліцейського офіцера громади має зосередитись не тільки і не стільки на викликах щодо вже здійсненних злочинах, скільки на попередженні правопорушень. Поліцейські офіцери громади мають опосередковано впливати на підвищення загального рівня правосвідомості через спілкування із можливими правопорушниками як виховна робота, спілкування із мешканцями громади щодо страху перед злочинністю, встановлювати партнерські відносини, спрямовувати спільні зусилля на підвищення рівня якості життя цієї громади та середовища взагалі. Філософія ця заснована на вірі, що задля досягання цих цілей поліція має розробити та запропонувати населенню новий тип відносин, який ґрунтується на розширенні ролі самого населення у вирішенні місцевих справ. Поліцейські відділки мають дозволити пересічним громадянам на свій розсуд встановлювати соціальні пріоритети та надавати певну владу щодо залучання їх зусиль на покращення якості життя у на території їх проживання. Запровадження у практичну площину такої філософії переміщує увагу та зусилля поліцейських відділків з відповідей на дзвінки громадян щодо здійсненних правопорушень у сторону адресної уваги на вирішення суспільно важливіших питань цієї спільноти та підвищення загального рівня правової культури та в результаті підвищення рівня правосвідомості. Поліцейська діяльність в світі сучасних вимог має вирішувати завдання важливість для безпечного середовища яких постійно зростає. Для розуміння сенсу та соціального призначення професійної діяльності поліцейських офіцерів громади вони мають розуміти глибинне філософське обґрунтування цих нових вимог та розглядати проблему громадської безпеки проблем як таку, що посідає чемне місце серед суспільних цінностей, що є фундаментально важливих для виживання людини у сучасному світі. Поінформованість представників поліції із найкращими світовими здобутками у цій сфері допомагає збагачувати світосприйняття світу, розвиває навички критичного мислення, спонукає бачити внутрішню логіку розвитку подій та привчає прогнозувати наслідки тих чи інших інноваційних ініціатив.