ДІЯЛЬНІСТЬ СУДІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ОЛІЙНИК, Віктор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено специфіку та новітні тенденції організації діяльності суду в умовах воєнного стану в Україні на основі розуміння організаційно-функціональних засад тапередумови щодо необхідності змін і розвитку національної судової системи на сучасному етапі. Безперечним позитивним фактором зміни організації роботи судів в Україні в умовах воєнного стану є активізація законотворчої роботи у сфері забезпечення правозастосування діяльності судів. Реформа організації роботи судів повинна передбачати: ґрунтуватися на підвищенні ролі органів судової влади, Вищої ради суддів України та всієї судової влади, а також виходити з об’єктивних потреб удосконалення законодавчого регулювання функціонування судової влади та суддівського самоврядування. Висновки статті свідчать про те, що організаційна структура судової влади та діяльність судів в умовах воєнного стану, яка ґрунтується та функціонує на конкретних пріоритетах захисту прав і свобод особи, може відображати один із стратегічних напрямів України щодо розбудови громадянського суспільства та утвердження верховенства права.