КАДРОВИЙ РЕЗЕРВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕІНТЕГРАЦІЇ ТА УПРАВЛІННЯ ДЕОКУПОВАНОЮ ТЕРИТОРІЄЮ - Дрок, Ірина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено науково-обґрунтовані засади формування кадрового резерву для забезпечення процесу реінтеграції та управління деокупованою територією. З’ясовано понятійний апарат дослідження. Виділено основні види реінтеграційних заходів на деокупованих територіях у сфері кадрової політики: створення Координаційного центу з реінтеграції деокупованих територій; запровадження цільових програм підготовки кадрового потенціалу для забезпечення процесу реінтеграції та управління деокупованою територією; створення резерву кадрового потенціалу для забезпечення процесу реінтеграції та управління деокупованою територією. Обґрунтовано необхідність створення Координаційного центру з реінтеграції деокупованих територій та його територіальних підрозділів у складі Національного агентства України з питань державної служби, а також визначені його пріоритетні завдання. Наголошено, що цільові програми підготовки кадрового потенціалу для забезпечення процесу реінтеграції та управління деокупованою територією мають бути загальнодержавними, однак розроблятися для кожного деокупованого регіону окремо залежно від його потреб та особливостей. Проаналізовано чинний Порядок реалізації експериментального проекту щодо створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України. Запропоновано визначення резерву кадрового потенціалу для забезпечення процесу реінтеграції та управління деокупованою територією, як електронної інформаційної системи, призначеної для зберігання, захисту та обробки інформації про осіб, які можуть бути залучені до роботи в державних органах на деокупованих територіях під час їх реінтеграції. Визначеним законодавством координаційним органам запропоновано вирішити конкретні завдання щодо формування резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях, а також застосовування пріоритетних заходів реалізації цього напрямку кадрової політики.