ПРЕДПОСЫЛКИ ФОРМИРОВАНИЯ КРИМИНАЛИСТИЧЕСКОЙ АЛГОРИТМИЗАЦИИ - АМАНБАЕВА, Алтынай (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті проведено ретроспективний аналіз праць вчених, що вплинули на становлення криміналістичної методики в юриспунденції. Наголошено, що мануфактуризація та міграція спричинили зріст рівня злочинності. Проаналізовано структурні елементи загальних положень криміналістичної методики розслідування окремих видів злочинів. Автор пропонує з метою вдосконалення і розвитку теорії криміналістичної алгоритмізації діяльності з розслідування злочинів проти статевої недоторканності розробити її концепцію, в якій буде відображена суть, наукові основи, порядок формування і найбільш важливі аспекти, що в подальшому послужить відмінною підмогою в практичній діяльності. Наголошено, що в працях, які стосуються розробки криміналістичних алгоритмів і програм розслідування, основними особливостями представлених категорій повинні бути простота в змісті і доступність у використанні. Визначено, що ряд вчених також вивчав проблеми криміналістичної алгоритмізації і програмування розслідування в загальному і окремих груп (видів) зокрема, проте, дані дослідження в силу часу застаріли, так як наука не стоїть на місці і будь-яке явище може зазнавати зміни. Крім того, до цього дня будь-якого системного, грунтовного підходу може бути застосовано до розслідування злочинів проти статевої недоторканності неповнолітніх і зовсім не проводилося, хоча зазначена проблема завжди актуальна. У зв'язку з чим, з метою вдосконалення та розвитку теорії криміналістичної алгоритмізації діяльності з розслідування злочинів проти статевої недоторканності, автором розроблено її концепцію, в якій відображена суть, наукові основи, порядок формування і найбільш важливі аспекти, що в подальшому послужить відмінною підмогою в практичній діяльності.