МІЖНАРОДНЕ ПРАВО: СУТНІСНИЙ АСПЕКТ - КУЧУК, Андрій; ЛЕГКА, Оксана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю висвітлення тих положень, які визначають сутнісний аспект міжнародного права та які потребують детального і системного вивчення. Вказано, що питання визначення природи міжнародного права передбачає вивчення таких положень: суверенітет та рівність держав; джерела міжнародного права; суб’єкти міжнародного права; інструментальний аспект (міжнародне право має на меті регулювання поведінки держав та інших суб’єктів міжнародних відносин, що досягається через встановлення принципів і норм, які визначають допустиму поведінку та встановлюють обов’язки і права суб’єктів); вирішення міжнародних спорів; динамічний характер міжнародного права. Акцентовано, що чітке розуміння означених аспектів є основою сприйняття міжнародного права і його сутності. Зроблено висновок, що є низка положень, врахування яких є основою пізнання сутності міжнародного права, дозволяє зрозуміти природу міжнародного права. У межах соціальної дійсності в Україні особливої уваги потребує питання вивчення договірної природи міжнародного права, принципу суверенної рівності держав, міжнародної відповідальності. Розуміння цих положень є підґрунтям адекватного сприйняття окремих аспектів сутності міжнародного права.