ПОНЯТТЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕАГУВАННЯ НА ВИКЛИКИ ТА ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ ТА НАЦІОНАЛЬНИМ ІНТЕРЕСАМ УКРАЇНИ - КАЛАШНИК, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті на основі аналізу чинного законодавства, наявних наукових, публіцистичних та методичних джерел, у тому числі закордонного досвіду, визначено поняття, зʼясовано сутність, значення та особливості адміністративно-правового реагування на виклики та загрози національній безпеці та національним інтересам України. На сьогодні забезпечення безпеки є найважливішим елементом загальної стратегії розвитку, існування та прогресу України як держави. Національну безпеку класифіковано на основні елементи системи національної безпеки, такі як національні інтереси та національні загрози. Визначено адміністративно-правові заходи реагування, що мають на меті не допустити негативного впливу від загрозливих факторів та відновити національну безпеку, якщо все ж таки на її цілісність нанесено негативний удар. У статті розглянуто основні види викликів та наявних загроз національній безпеці України. Надано авторське бачення поліпшення дієвості нормативно-правових актів, якими врегульовано систему заходів захисту національної безпеки шляхом викорінення глобальних проблем країни.