ПСИХОЛОГІЧНЕ ВИГОРАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ПІСЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ НА УРАЖЕННЯ - ВОЛКОВ, Юрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Сучасна поліцейська професія вимагає високої готовності до небезпеки і стресових ситуацій, зокрема застосування вогнепальної зброї на ураження для забезпечення особистої безпеки поліцейського та захисту інших громадян від нападу, що загрожує їх життю та здоров’ю. У статті ретельно проаналізовано психологічні аспекти, які виникають у поліцейських після таких подій, з фокусом на психологічному вигоранні. Аналізовано поняття професійного вигорання та його зв’язок із застосуванням вогнепальної зброї. Вказано на фактори, які сприяють виникненню вигорання та можливі наслідки для якості роботи поліцейських. У статті розглянуто психологічний стрес, який виникає внаслідок застосування вогнепальної зброї, тривожність та інші психічні наслідки для поліцейських. Велика увага приділяється професійному вигоранню, яка може стати наслідком постійного контакту з екстремальними ситуаціями та використанням сили. Розглянуто ситуації, які призводять до високого психологічного стресу для поліцейських під час застосування вогнепальної зброї на ураження. Це містить масові бійки, збройні напади та інші небезпечні події, де критично важливо реагувати швидко та рішуче. Дослідження також містить аналіз факторів, які впливають на психологічне здоров’я поліцейських після застосування вогнепальної зброї та можливих стратегій для запобігання психологічному вигоранню. Розглянуто можливі психологічні наслідки для поліцейських, такі як посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), тривожність та інші симптоми, які можуть виникнути після таких ситуацій. Надано практичні рекомендації для поліцейських та службовців у галузі психологічної підтримки та самозахисту. Зрештою у статті подано детальний огляд психологічних аспектів застосування вогнепальної зброї поліцейськими та важливі висновки для подальшого дослідження й розвитку психологічної підтримки для цієї важливої професійної групи.