ЗАСТОСУВАННЯ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНІЙ ПІДГОТОВЦІ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ - БІЛІЧЕНКО, Валерій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено досвід професійної підготовки працівників поліції у країнах Європи. Окрему увагу приділено формам і методам професійної освіти поліцейських у контексті останніх вимог соціально-економічного життя суспільства, а також виокремлено специфіку службово-бойової підготовки працівників поліції у змісті професійної освіти з огляду на сферу застосування їх компетентностей та особливості соціального буття. Викладені пропозиції щодо врахування наведеного досвіду під час формування моделі професійної підготовки поліцейських загалом та удосконалення службово-бойової підготовки працівників поліції в Україні зокрема. Розглянуто важливість та переваги використання сучасних технологій у сфері тактико- спеціальної підготовки для удосконалення засобів боротьби зі злочинністю. Сучасне соціальне середовище та еволюція злочинних методів вимагають від правоохоронних органів та інших силових структур постійного оновлення своїх підходів до навчання та підготовки персоналу. Досліджено, як новітні технології, такі як віртуальна реальність, штучний інтелект, дрони, аналіз даних та інші інноваційні інструменти, можуть бути використані для підвищення ефективності тактичної підготовки. Вони дозволяють створити реалістичні симуляції ситуацій, підвищують безпеку під час тренувань і дають змогу аналізувати дані для вдосконалення стратегій боротьби зі злочинністю. Також розглянуто виклики та обмеження використання новітніх технологій у цій сфері, а також наголошено на необхідності поєднання технологічних інновацій із традиційними методами навчання та підготовки. Отже, у статті виділено важливість використання сучасних технологій у тактико-спеціальній підготовці та акцентовано на їхній ролі в підвищенні ефективності боротьби зі злочинністю, забезпеченні безпеки суспільства.