ЗАКОНОДАВЧА РЕГЛАМЕНТАЦІЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-ПСИХІАТРИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ТА ЦИВІЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННЯХ - МАКАРОВА, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Здійнено аналіз нормативно-правового регулювання призначення судово-психіатричної експертизи судом або слідчим, зокрема законодавчих та практичних особливостей призначення судово-психіатричних експертиз для з’ясування індивідуально-психологічних особливостей учасників процесу (потерпілих, свідків, підозрюваних). Розглянуто норми Кримінального кодексу України та Цивільного кодексу України, за якими призначається судово-психіатрична експертиза, а також завдання, котрі вона вирішує. Також приділено увагу питанням організації проведення експертизи у спеціалізованих державних установах за наказами та постановами Міністерства охорони здоров’я; окреслено державні установи, на яких покладено функції щодо науково-методичного забезпечення проведення судово- психіатричних експертиз, а також акцентовано на питаннях підвищення кваліфікації державних судових експертів.