АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ БОРОТЬБИ З ОРГАНІЗОВАНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ ТА КОРУПЦІЄЮ - НЕКЛЕСА, Олександр; ЮР’ЄВ, Денис (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Зазначається, що корупція та організована злочинність є широко розповсюдженими явищами, що вкоренилися в усіх сферах функціонування держави та завдають величезної шкоди її розвитку. Акцентується увага на тому, що корупція та пов’язана з нею організована злочинність загрожують національній безпеці України, негативно впливають на формування та функціонування державних інституцій. Вказується на те, що подолання організованої злочинності з корумпованими зв’язками є пріоритетним стратегічним напрямом розвитку України у межах забезпечення насамперед національної безпеки та утвердження України як самостійної, незалежної та суверенної держави, повноцінного члена міжнародної та європейської спільноти. Розглядаються актуальні проблеми необхідності посилення боротьби з організованою злочинністю з корумпованими зв’язками, що є стратегічним напрямом реформування системи правоохоронних органів. Звертається увага та те, що одним із головних елементів створення та впровадження ефективної антикорупційної системи є чітка співпраця держав. Представлено принципи боротьби з організованою злочинністю та корупцією відповідно до загальних правил та цілей. Вказується на те, що демократизація, відкритість, прозорість і розуміння громадськістю державних і адміністративних рішень є найважливішими інструментами боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Акцентується, що боротьба з організованою злочинністю, пов’язаною з корупцією, повинна мати максимально комплексний характер, передбачати здійснення антикорупційних заходів та боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом.