ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ (ПАНДЕМІЇ) - СТЕПАНЮК, Руслан (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено основні чинники, що впливають на специфіку організації досудового розслідування кримінальних правопорушень в умовах епідемії (пандемії). Їх запропоновано поділити на внутрішні та зовнішні. Зовнішні чинники є елементами обстановки, що склалася в державі в цілому або на окремій території у зв’язку з пандемією та відповідними карантинними й іншими заходами, що здійснюються задля подолання її наслідків. До таких віднесено: вимоги щодо обов’язкових протиепідемічних заходів, встановлені на території, де проводиться розслідування; стан реального дотримання цих заходів у державі в цілому; стан правового регулювання процедури розслідування в умовах епідемії (пандемії); загальний стан технічного забезпечення можливостей проведення розслідування з дотриманням протиепідемічних заходів у правоохоронних органах. Внутрішні чинники характеризують безпосередньо умови розслідування конкретного кримінального провадження та поведінку всіх його учасників. Вони можуть бути об’єктивними та суб’єктивними. Об’єктивними чинниками визначено: стан захворюваності на території, де проводиться розслідування, стан дотримання протиепідемічних заходів у конкретному підрозділі досудового розслідування та стан технічного забезпечення дотримання протиепідемічних заходів у підрозділі. Суб’єктивними факторами є: дотримання протиепідемічних вимог слідчим та іншими суб’єктами владних повноважень, які беруть участь у розслідуванні, контроль за дотриманням зазначених заходів із боку керівників цих суб’єктів, а також поведінка інших учасників процесуальних дій (свідків, потерпілих, підозрюваних, спеціалістів, понятих тощо) в умовах карантинних обмежень. Сукупність відповідних чинників, що утворюють слідчу ситуацію, впливає на планування розслідування та створення належних умов для його проведення як у цілому, так і щодо певної процесуальної дії.