ВЗАЄМОДІЯ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ У ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ - ОПАЦЬКИЙ, Роман (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено перспективні напрями взаємодії державних органів у територіальних громадах щодо забезпечення публічного порядку та публічної безпеки. Встановлено, що загальні засади реалізації державної політики у сфері забезпечення громадського порядку та безпеки визначені на державному рівні та є підставою для подальшого їх впровадження на місцях. У змісті Стратегії громадської безпеки та цивільного захисту України виділено напрям посилення спроможностей сил і засобів громадської безпеки та цивільного захисту як основний. Наголошено, що запровадження моніторингу та оцінки результативності виконання Стратегії громадської безпеки та цивільного захисту України на місцевому рівні може бути підставою для подальшого розроблення та виконання державних програм реалізації державної політики у сферах громадської безпеки та цивільного захисту, підтримання готовності сил та засобів до виконання завдань за призначенням. Акцентовано на пріоритетності профілактики під час забезпечення громадського порядку та безпеки. Спираючись на цей підхід, запропоновано конкретні напрями взаємодії державних адміністрацій, територіальних підрозділів Національної поліції, громадськості та освітніх закладів системи МВС України в територіальних громадах: організація додаткового несення служби щодо охорони громадського порядку та безпеки; просвітницька робота; проведення соціологічних досліджень; проведення спільних наукових заходів; проведення спільних наукових досліджень; нормотворча діяльність. З’ясовано, що розвиток альтернативних способів взаємодії суб’єктів у вказаній сфері в громадах сприятиме підвищенню рівня безпеки держави в цілому. Зроблено висновок, що взаємодія державних органів у сфері забезпечення громадського порядку та безпеки в територіальних громадах відбувається на договірних засадах, нормативно закріплених.