ПРАВОМІРНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАХИСНИКА АБО ПРЕДСТАВНИКА ОСОБИ З НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ: ВИЗНАЧЕННЯ ПОТЕРПІЛИХ ЗА ст. 397 КК УКРАЇНИ ТА СПІВВІДНОШЕННЯ ОКРЕМИХ ПОНЯТЬ - МЕРКУЛОВА, Валентина; ГРИТЕНКО, Оксана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено, що бланкетний характер диспозиції ст. 397 КК України посилює значення інших джерел теорії та права щодо належного (уніфікованого) тлумачення тих понять та категорій, що використовуються в цій нормі. Досліджено окремі теоретичні та правові аспекти змістовних ознак таких категорій, як «захисник», «представник особи», «правомірна діяльність». Доведено, що проблема понятійного апарату (його чіткості та ступеня законодавчої формалізації) суттєво взаємопов’язана зі станом дієвого застосування чинного законодавства. Тож дослідження окремих аспектів співвідношення понять та категорій, що використовуються у зазначеній кримінально-правовій нормі (ст. 397 КК України), певним чином сприятимуть подальшому уніфікованому правозастосуванню під час кваліфікації такого виду кримінального правопорушення.