ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ СПАДЩИНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - БАКАЛ, Мальвіна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розглянуто сутність та правову характеристику виконання податкових зобов’язань щодо успадкованих доходів за умов воєнного стану. Відповідно до чинного законодавства передбачено різний порядок обчислення податку на доходи від визнання спадщини для резидентів і нерезидентів. Для фізичних осіб-резидентів визначення податку на доходи у зв’язку з визнанням спадщини супроводжується особливостями обліку об’єктів оподаткування, які ґрунтуються на даних, що є базою оподаткування податком на доходи у зв’язку з визнанням спадщини. Розраховується відповідно до оціночної вартості об’єкта спадщини. Відтепер заяву щодо видачі свідоцтва про право на спадщину спадкоємець подає нотаріусу або уповноваженій посадовій особі органу місцевого самоврядування. Після сплати платежів щодо отримання спадщини спадкоємці отримують необхідні документи та можуть переоформити спадкове майно під час воєнного стану. Фізична особа – резидент, якою отримується спадщина від фізичної особи – резидента, але вона не належить до родинних зв’язків першого або другого ступеня, зобов’язана включити отримані доходи у загальний річний оподатковуваний дохід та подати податкову декларацію. За підсумками звітного податкового року з доходів також доведеться сплатити ПДФО по ставці 5 % та військовий збір по ставці 1,5 %. Спадкоємці-нерезиденти зобов’язані сплатити податки до нотаріального посвідчення спадщини. Під час успадкування фізичною особою майна від нерезидента або під час отримання нерезидентом майна у спадщину (незважаючи на те, чи є нерезидент родичем першого та другого ступеня), вартість об’єкта спадщини 18 % доходу фізичних осіб буде застосовано податок.