СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ СУДІВ В УКРАЇНІ - НІКОЛАЙЧУК, Світлана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз механізмів та процедур контролю, що використовують для забезпечення законності та дисципліни в діяльності судових установ в Україні. Розглянуто різноманітність рівнів контролю, включно з внутрішнім, зовнішнім та громадським, а також висвітлено етапи контрольної діяльності та їх сутність. Зосереджено увагу на особливостях делегування контрольних повноважень різним органам та установам судової системи України. Шляхом аналізу різноманітності джерел контролю та їх взаємодії у статті вказано на перспективні напрями подальших досліджень у сфері суб’єктного складу контролю в адмініструванні судової системи. Особливу увагу надано взаємозв’язку різних форм контролю та їх впливу на функціонування судових установ, починаючи від міжорганізаційної взаємодії до громадського впливу. Також розглянуто важливий інститут контролю у сфері публічного адміністрування судової системи України під час аналізу його ключових аспектів та організаційних форм. Пропоновано комплексне уявлення про застосовані механізми контролю для забезпечення законності та ефективності судових установ. Акцентовано на ролі громадського контролю та його впливу на формування довіри до судової системи. Також наведено перспективні напрями подальших досліджень, спрямованих на вдосконалення інституту контролю в публічному адмініструванні судової системи з метою забезпечення справедливості та ефективної реалізації правосуддя. Додатково, у статті наголошено на необхідності удосконалення сучасних механізмів контролю та врахування сучасних тенденцій та технологій для підвищення ефективності контрольних заходів. Також акцентовано на важливості сприяння розвитку прозорості та відкритості в діяльності судових органів з метою забезпечення довіри громадськості та справедливості.