АДМІНІСТРАТИВНА ЮСТИЦІЯ В СИСТЕМІ СУЧАСНОЇ ПРАВОВОЇ ДЕРЖАВИ - КОСТРОМІНА, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті проаналізовано роль і визначено основні риси адміністративної юстиції в системі сучасної правової держави. Адміністративна юстиція визначена як галузь юстиції, яка вирішує спори й питання, пов’язані з діяльністю органів публічного адміністрування. Адміністративна юстиція являє собою головний інститут забезпечення законності в адміністративно-публічній сфері. Її головною метою є забезпечення прав та інтересів громадян і юридичних осіб у відносинах з органами публічної влади та адміністративними структурами. Адміністративна юстиція відіграє головну роль у створенні балансу між владними повноваженнями й правами громадян, а також сприяє забезпеченню законності та визначенню стандартів ефективної державної служби.