ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ ТРУПА ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛІСНОГО НЕВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ АБО ОСОБОЮ, ЩОДО ЯКОЇ ВСТАНОВЛЕНА ОПІКА ЧИ ПІКЛУВАННЯ - Кривопуск, Олександр; Олійник (Хлинцева), Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню тактичних особливостей проведення огляду трупа під час досудового розслідування злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування. Автором детально розглянуто та конкретизовано цілі і завдання проведення слідчої (розшукової) дії в контексті розслідування злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування. Розкрито питання взаємодії слідчого та інших учасників проведення огляду, зокрема судово-медичного експерта. В роботі обґрунтовано наголошується на необхідності залучення спеціалістів з різних галузей знань, для проведення огляду трупа в ході розслідування злочинів передбачених ст. 166 КК України. В статті запропоновано авторський підхід до підготовчого етапу проведення вказаної слідчої (розшукової) дії. На підставі аналізу матеріалів кримінальних проваджень встановлено місця проведення огляду трупа, притаманні розслідуванню злочину, передбаченого ст. 166 КК України. Крім цього, в статті наведено перелік технічних засобів, які використовуються в ході проведення слідчої (розшукової) дії, особливості виявлення, фіксації та вилучення слідів, які окремо, або в своїй сукупності можуть свідчити про вчинення злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або особою щодо якої встановлена опіка чи піклування. Під час дослідження автором було використано діалектичний, формально-логічний, системно-структурний методи.