КОНЦЕПЦІЯ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ - Воліков, Тарас (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті на основі аналізу думок науковців визначено поняття криміналістичної характеристики, що відповідає сучасним вимогам практики розслідування кримінальних правопорушень. Під криміналістичною характеристикою слід розуміти сукупністю взаємозалежних відомостей щодо криміналістично вагомих ознак кримінальних правопорушень певного групи (виду), що сприяють розслідуванню через діяльність з побудови та перевірки версій шляхом проведення запланованих слідчих (розшукових) дій та інших заходів. Як теоретична модель криміналістична характеристика складається з наступних елементів: предмету злочинного посягання; способу вчинення злочину, що має три складові: підготовку, безпосереднього вчинення та приховування злочинних дій; комплексу характерних слідів, що залишаються на місці події; характеристики особи правопорушника та потерпілого. В залежності від виду кримінального правопорушення можуть бути відсутні певні елементи. Всі елементи криміналістичної характеристики взаємозалежні та пов’язані між собою. Взаємозв’язок елементів розглядуваної наукової категорії розглядається як джерело відомостей щодо певних видів злочинів, виконує інформаційну функцію і становить єдину інформаційну систему, використання якої можливо шляхом одержання й аналізу окремих елементів і встановлення зв’язків між ними. Приділяється увага теоретичному та практичному значенню криміналістичної характеристики. Для працівників правоохоронних органів, які безпосередньо проводять розслідування, найбільш важливим є практичне використання криміналістичної характеристики, особливо на початковому етапі розслідування, коли слідчий відчуває дефіцит інформації щодо події злочину та осіб, які його вчинили. На основі аналізу елементів криміналістичної характеристики слідчий висовує версії, перевіряючи які визначає найбільш перспективний напрямок розслідування, організовує цілеспрямований пошук злочинця, зниклого майна, вирішуються інші окремі завдання розслідування. Зосереджено увагу на основних напрямках використання криміналістичної характеристики при розслідуванні кримінальних правопорушень проти власності, а саме для: виявлення ознак злочину; висунення версій щодо: злочинного характеру вчиненого діяння, особи підозрюваного, вчинення злочину групою осіб; виявлення місця приховання та реалізації викраденого для розшуку предметів посягання; визначення кола можливих джерел інформації про злочин; покращення діяльності з виявлення, фіксації та вилучення матеріальних слідів злочину в ході проведення початкових слідчих (розшукових) дій.