ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ВЗАЄМОДІЇ ОПЕРАТИВНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ЗІ СЛІДЧИМИ ПРИ ЗАТРИМАННІ ОСОБИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ - Бойко, Олексій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Проаналізовано кримінальне процесуальне законодавство щодо взаємодії оперативних підрозділів зі слідчими при затриманні особи за підозрою у вчиненні злочину. Розглянуто та виділено проблемні, питання взаємодії оперативних підрозділів зі слідчими при затриманні особи за підозрою у вчиненні злочину, зокрема щодо: суб’єктів, які саме уповноваженні на затримання та складання протоколу затримання у порядку ст. 208 КПК України; проведення обшуку особи під час затримання (з моменту фактичного затримання чи іншим співробітником після доставлення особи до органу досудового розслідування); необхідності складання окремого протоколу обшуку особи під час затримання; особливостей затримання особи без ухвали слідчого судді в умовах воєнного стану. Приділено увагу повноваженням співробітників оперативних підрозділів при надходженні до органу, підрозділу поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, реагуванні на них щодо затримання осіб підозрюваних у вчинені злочину. Виділені етапи затримання при взаємодії оперативних підрозділів зі слідчими щодо затримання особи за підозрою у вчиненні злочину до яких автор відносить: фактичне затримання особи; доставлення затриманої особи до органу досудового розслідування; тимчасове тримання особи під вартою. В статті звертається увагу, що визначена в п. 6 ч. 1 ст. 615 КПК України додаткова підстава затримання особи без ухвали слідчого судді, суду уповноваженою службовою особою в умовах воєнного стану, суперечить ст. 64 Конституції України. Автор доходить до висновку, щоб уникнути проблемні питання взаємодії оперативних підрозділів зі слідчими при затриманні особи за підозрою у вчиненні злочину необхідно чітко розподіляти та дотримуватись повноважень між оперативними підрозділами та слідчими; чітким дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства України та його вдосконаленням.