ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАЙНЯТТЯ РИБНИМ, ЗВІРИНИМ АБО ІНШИМ ВОДНИМ ДОБУВНИМ ПРОМИСЛОМ - Плетенець, Віктор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена розгляду особливостей використання спеціальних знань при розслідуванні незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. Серед заходів, спрямованих на подолання існуючих обставин вбачається у підвищенні фаху уповноважених осіб та розширенні можливостей залучення до проведення окремих слідчих (розшукових) дій спеціалістів відповідного профілю діяльності. Наголошується, що використання знань при проведенні слідчих (розшукових) дій в рамках розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля взагалі та незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом зокрема, обумовлено потребою залучення фахівців зі спеціалізованими знаннями у відповідній галузі, напрямку діяльності. В статті підкреслюється, що виявлення фіксація й вилучення слідів інформації, досить часто, визначається необхідністю здійснення разом із її носіями, знаряддями незаконного зайнятті рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. Звертається увага, що на розсуд уповноваженої особи можуть залучатись й фахівці інших галузей знань до проведення всіх слідчих (розшукових) дій. Водночас, спрямована на підвищення ефективності діяльність уповноважених осіб може мати багато векторів, де залучення фахівців з відповідного роду знаннями, вміннями та навичками, профілю діяльності до участі в слідчих (розшукових) дій може визначатись ключовим з них. В дослідженні стверджується, що ефективність, як критерій використання спеціальних знань, доцільно розглядати одним із способів підвищення якості діяльності уповноважених осіб в реалізації завдань кримінального провадження. При цьому ретельна підготовка до проведення кожної окремої слідчої (розшукової) дії обумовлює, необхідність визначення спеціалістів, державних чи громадських організацій, зокрема й міжнародних, яких доцільно залучити.