ТАКТИКО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ ВПЛИВ СЛІДЧОГО (ДЕТЕКТИВА) НА ОСІБ, ЯКІ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Копанчук, Володимир; Кравчук, Олег; Новак, Олександр; Туровець, Юрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Викладено правові основи та перспективи розвитку криміналістики, судової психології та кримінального процесуального права в світлі правової реформи в України. Розглянуто особливості тактико-психологічного впливу слідчого (детектива) на осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Надано на розгляд та обговорення загалу власна (авторська) методологія вирішення ряду проблемних ситуацій, які можуть виникнути у практичній діяльності працівника правоохоронних органів України. Обґрунтована необхідність ефективної співпраці працівників правоохоронних органів, спеціалістів у галузі криміналістики та судової психології з метою якісного та об’єктивного виконання завдань кримінального провадження, дотримання загальних засад кримінального процесу та покращення інноваційної політики України загалом. Авторами визначено та надано власний перелік правових позицій і техніку можливого протистояння процесуально-правовим прийомам та хитрощам підслідного. Надано методологічну основу щодо визначення під час допиту свідка або підозрюваного елементів брехні, обмови, промовки та навіювання. Розкривається значення та надається оцінка цим новелам в системі права, криміналістики, судової психології та кримінального процесу у цілому. Зроблені висновки та надані рекомендації щодо узгодженого застосування норм діючого законодавства у практичній діяльності слідчого, детектива та криміналіста. Привернуто увагу на необхідність подальшої наукової співпраці вчених, спеціалістів у галузі матеріального та процесуального права.