ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ ТА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ - Пісоцька, Каріна; Крушеницький, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Повномасштабне вторгнення військ країни-агресора на територію України не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними в нашій державі у мирний час. Так, одним із таких правопорушень є домашнє насильство, яке виступає таким явищем, яке у період воєнного стану може лише загострюватися і при цьому залишатися невидимим. В статті проаналізовано особливості та актуальні аспекти запобігання та протидії вчиненню домашнього насильства в умовах дії правового режиму воєнного стану. Нами було здійснено дослідження нормативно-правових актів, які регулюють норми протидії домашньому насильству, а також здійснено аналіз наявних в умовах сучасності змін національного законодавства України, які набрали чинності після введення правового режиму воєнного стану. Крім того, в даній статті було звернено увагу на можливі напрями удосконалення наявних на сьогодні засобів та способі запобігання та протидії домашньому насильству, а також звернено увагу на суб’єктів, які уповноваженні на здійснення такої діяльності. Зокрема, в статі визначено, що домашнє насильство в Україні під час дії правового режиму воєнного стану не втратило своєї та проблема набрала поширеності в суспільстві, в умовах сьогодення. Щодо способів та засобів запобігання та попередження вчинення домашнього насилля саме в умовах воєнного стану, визначено, що доцільним є проведення регулярних профілактичних бесід із сім’ями, які пережили виїхали із тимчасово окупованих територій: сім’ями, які втратили близьких родичів; сім’ями, в яких близькі родичі воєнні тощо. Тобто, під час воєнного стану досить важливо, щоб загальні та спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб здійснювали належні профілактичні заходи щодо попередження насильства в сім’ї.