ДИСЦИПЛІНАРНЕ ПРОВАДЖЕННЯ В ПІДРОЗДІЛАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ ЯК ВИД АДМІНІСТРАТИВНО-ЮРИСДИКЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Шендакова, Катерина; Шебела, Віталіна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню дисциплінарного провадження в підрозділах Національної поліції як важливого елементу здійснення адміністративно-юридичної діяльності поліції. У контексті статті визначено, що дисциплінарне провадження в органах Національної поліції слугує важливим структурним елементом адміністративно-юрисдикційного процесу та формою притягнення працівників поліції до дисциплінарної відповідальності за порушення службової дисципліни. Установлено, що на сьогодні чинне законодавство не визнає таке поняття як «дисциплінарне провадження в підрозділах Національної поліції». Визначено що однією з ключових проблем є необхідність у забезпеченні ефективної та високої якості несення служби поліцейських в умовах зростаючої складності суспільних викликів, що ставить під сумнів здатність існуючих процесів дисциплінарного провадження відповідати сучасним вимогам. Визначено, що правова основа дисциплінарного провадження в органах Національної поліції характеризується багаторівневим галузевим регулюванням, як по горизонталі, так і по вертикалі. З’ясовано, що дисциплінарні провадження регулюються не тільки нормами адміністративного права та процесу, хоча воно і відноситься до адміністративно-юрисдикційної діяльності поліції. В статті також проаналізовано різні погляди науковців щодо визначення поняття «дисциплінарне провадження в підрозділах Національної поліції», а також сформоване авторське визначення поняття «дисциплінарне провадження в підрозділах Національної поліції» як урегульовану різними за юридичною силою нормативними правовими актами діяльність уповноважених на те посадових осіб органів Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ України, спрямовану на встановлення підстав та вирішення питання щодо застосування передбачених законодавством заходів дисциплінарного впливу до поліцейських, з метою забезпечення законності та дисципліни.