ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА В ІНТЕРНЕТ: ЗАГАЛЬНИЙ СТАН - Кучук, Андрій; Сігалова, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Актуальність дослідження обумовлюється необхідністю систематичного вивчення стану забезпечення авторських прав, зокрема через постійний розвиток інформаційної сфери. Вказується, що сучасній людині для розвитку своєї особистості важливим є доступ до мережі інтернет. Забезпечення доступу до мережі інтернет стало необхідністю для багатьох аспектів життя сучасної людини. Інтернет є безмежним джерелом інформації. Метою дослідження є висвітлення загальних аспектів правового регулювання авторського права в мережі інтернет. Наголошується, що Україна посідає перші місця серед європейських держав за кількістю порушень авторських прав в Інтернеті. Технологічний прогрес, з одного боку, покращив ситуацію щодо захисту авторських прав, однак, з другого боку, спричинив нові проблеми, які потребують свого вирішення. Наводяться окремі приклади, пов’язані з конфліктами у сфері вирішення питань порушення авторських прав. Проведено аналіз національного законодавства щодо забезпечення авторських прав (загальні та спеціальні норми). Наголошено, що норми інституту авторського права, що закріплені у Цивільному кодексі України, не визначають особливості захисту авторського права щодо об’єктів, розміщених в мережі Інтернет. Резюмується, що для вирішення викликів у сфері захисту авторського права в інтернеті в Україні необхідно: посилити контроль за дотриманням законодавства України у сфері захисту авторського права; запровадити ефективні механізми захисту авторського права в мережі Інтернет; адаптувати законодавство України до стрімких змін соціальних умов.