ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ДІЛЬНИЧИМИ ОФІЦЕРАМИ ПОЛІЦІЇ ТЕХНІЧНИХ ПРИЛАДІВ ТА ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ФОТО ТА ВІДЕОФІКСАЦІЇ ПРИ РЕАГУВАННІ НА ЗАЯВИ ТА ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВЧИНЕННЯ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - Король, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті розглянуто питання використання дільничними офіцерами поліції портативних відеорєестраторів при реагуванні на ситуації, пов’язані з домашнім насильством. Домашнє насильство є дуже поширеною проблемою, яке потребує вирішення з боку Національної поліції України. Головними завданнями поліції у сфері протидії домашньому насильству є: вчасне реагування та протидія даному виду правопорушення, притягнення правопорушників до юридичної відповідальності, відповідно до чинного законодавства. Однією з нерозв’язаних проблем, яка недостатньо вивчається в законодавстві є застосування відеореєстраторів саме дільничними офіцерами поліції при реагуванні на різні види правопорушень, наприклад домашнє насильство. Використання портативних відеореєстраторів (портативних камер для запису відео) дільничними поліцейськими є практикою, яка стає все більш поширеною в багатьох країнах. Ці пристрої можуть мати значний вплив на забезпечення безпеки, підвищення відповідальності і транспарентності поліцейських дій. Дослідження судової практики вказує на тенденцію того, що суди різних рівнів все частіше зауважують про відсутність достатніх доказів від дільничних офіцерів поліції, які можливо підтверджували б правомірність їхніх рішень щодо винесення термінового заборонного припису. Фактично судам стає недостатньо лише самого заборонного припису, де коротко викладена суть справи, і заяви потерпілої особи, а також інших матеріалів щодо адміністративного правопорушення. Також вивчення судової практики вказує на те, що стають частими випадки оскарження рішень дільничних офіцерів поліції щодо видачі термінових приписів, що свідчить про потребу вдосконалення механізму впровадження спеціальних заходів у сфері протидії домашньому насильству.