ДЕЯКІ ПРАВОВІ АСПЕКТИ, ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Плахотний, Артем (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті акцентовано увагу на правових аспектах, пов’язаних із вогнепальною зброєю в Національній поліції України. В статті аналізуються чинні нормативно-правові акти, які визначають різницю між термінами «застосування» та «активне застосування» вогнепальної зброї, описані ключові наукові погляди на цю проблематику. Автором встановлено основні відмінності між поняттями «застосування» та «активне застосування» вогнепальної зброї. Стаття спрямована на аналіз правових аспектів щодо розрізнення термінів «застосування» та «активне застосування» вогнепальної зброї поліцейськими Національної поліції України. Автор проводить аналіз юридичної бази стосовно використання зброї поліцейськими, включаючи міжнародні стандарти прав людини, національні закони та нормативно-правові акти. В статті розглядаються різні ситуації, в яких поліцейські можуть застосовувати вогнепальну зброю, такі як самозахист, захист інших осіб та запобігання серйозним злочинам. Автори підкреслюють важливість чіткого розрізнення термінів «застосування» та «активне застосування» вогнепальної зброї, оскільки між ними існує суттєва різниця. Крім того, стаття розглядає можливі юридичні наслідки «активного застосування» зброї, зокрема вимогу для поліцейських обґрунтувати свої дії та можливість кримінальної відповідальності у випадку, якщо використання сили було надмірним або незаконним.