ПОНЯТТЯ І СУТНІСТЬ ВОЄННОГО СТАНУ ЯК НАДЗВИЧАЙНОГО ПРАВОВОГО РЕЖИМУ - Сірко, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті висвітлено питання щодо поняття та сутності воєнного стану як надзвичайного правового режиму, розуміння поняття правового режиму, а також характерні ознаки, особливості введення та обмеження, внаслідок настання цього правового режиму воєнного стану. Проаналізовано позиції вчених, щодо розуміння поняття правового режиму та виявлено, що науковці часто ототожнюють поняття правового режиму та правового регулювання. Також в ході дослідження було детерміновано, що на сьогодні правовою основою обмеження прав та свобод людини через воєнний стан є наступні нормативно-правові акти: Конституція України, Закон України «Про правовий режим воєнного стану», Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». Визначено, що правовий режим воєнного стану – це правовий режим який запроваджується у виключних обставинах, що становлять загрозу цілісності держави, загрозу нормальному життю суспільству. Акцентовано на тому, що запровадження воєнного стану жодним чином не повинно впливати на базові права громадян, що затвердженні Конституцією та обмежуються права лише ті, які теоретично можуть посилити негативні наслідки воєнного стану, які чітко закріплені в Конституції. Визначено, що гарантією захисту прав і свобод людини, особливо в умовах воєнного стану, повинні виступати не лише закони, а й органи та установи, що здійснюють контроль за суб’єктами, які безпосередньо здійснюють таке обмеження прав в рамках закону. У висновку підсумовано, що, введення правового режиму воєнного стану має відповідати принципам державної, суспільної необхідності, об’єктивності, доцільності та відповідальності за можливі наслідки для держави та суспільства адже не зважаючи на введення правового режиму воєнного стану людина залишається найвищою соціальною цінністю в державі та ті обмеження, що визначені законодавцем не можуть бути підставою для протиправної поведінки відносно людини.