ВПЛИВ ТНК НА ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ КРАЇН, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ - Марченко, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз ролі сучасних транснаціональних компаній (ТНК) у формуванні соціально-економічної та геополітичної реальності інформаційного суспільства. Здатність ТНК швидко конвертувати значні матеріально-фінансові, правові, організаційні ресурси у політичний вплив задля отримання надприбутків актуалізує необхідність дослідження ступеню їх впливовості на традиційні інститути державної влади. З одного боку, мова йде про аналіз феномену ТНК в категоріальній площині влади, легітимності й суверенітету, з урахуванням системної взаємодії корпорацій з іншими акторами і суспільством в цілому. З іншого боку, попри усі економічні і соціальні перспективи розвитку, які відкриваються для держави, завдяки входженню ТНК у національний економічний і правовий простір, постає питання про небезпеку, яку вони можуть становити для державного суверенітету приймаючих країн. У сфері інтересів сучасних великих корпорацій опиняються держави і цілі групи держав, на території яких розташовані сировинні бази, виробництва, транспортні вузли та ринки збуту, необхідні для функціонування і розвитку ТНК. Відповідно вони проявляють природне прагнення до максимально можливого контролю за соціально-політичними й економічними процесами у цих країнах. Таким чином, визначення ступеню загрози ТНК для державного суверенітету країн, що розвиваються, а також умов збереження державної правоздатності під впливом ТНК на політичну та соціально-економічну ситуацію в країні є актуальним напрямом дослідження міждисциплінарного характеру, в якому доцільним буде поєднання методологічного інструментарію теорії та історії держави і права, економіки, політології тощо. З огляду на визначені дослідницькі пріоритети, метою статті є аналіз наслідків діяльності ТНК для національного суверенітету країн, що розвиваються, а також пошук і обґрунтування необхідних умов для його збереження.