КРИМІНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАПОБІГАННЯ СЕКСУАЛЬНОМУ НАСИЛЬСТВУ, ПОВ’ЯЗАНОМУ ЗІ ЗБРОЙНИМ КОНФЛІКТОМ В УКРАЇНІ - МЕЛЬНИЧЕНКО, Інна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Сформовано цілісне уявлення про розгалужену систему заходів, що утворюють зміст кримінологічного забезпечення запобігання сексуальному насильству, пов’язаному зі збройним конфліктом. Запропоновані заходи можуть використовуватися як базові положення загальнодержавної стратегії запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройним конфліктом. Кримінологічне забезпечення запобігання сексуальному насильству, пов’язаному зі збройним конфліктом, є важливою складовою державної політики запобігання такому виду сексуального насильства. Наразі потребує більш активного дослідження стратегія зменшення ймовірності вчинення сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом, основною метою якої є реалізація заходів, спрямованих на підвищення обізнаності населення про ймовірність вчинення злочинів, ризикованість злочинної діяльності, усвідомлення невідворотності покарання. Вдосконалення всіх компонентів кримінологічного забезпечення дозволить досягти: підвищення ефективності системи запобігання сексуальному насильству, пов’язаному зі збройним конфліктом; результативності діяльності органів Національної поліції; впровадження ґендерно чутливого, інклюзивного, орієнтованого на постраждалих, заснованого на правах людини підходу; налагодження міжнародної, міжвідомчої взаємодії у правоохоронній сфері, а також підвищення зацікавленості в наукових дослідженнях злочинності.