НАУКОВА ПОЛЕМІКА СТОСОВНО ТИПОВИХ СЛІДЧИХ СИТУАЦІЙ РОЗСЛІДУВАННЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ, ЩО ВЧИНЯЄТЬСЯ В УМОВАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ - БОРОДІН, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено типові слідчі ситуації розслідування торгівлі людьми, що вчиняється в умовах збройних конфліктів. Зазначено, що типові слідчі ситуації завжди вважалися однією з найбільш важливих і необхідних складових методики розслідування кримінальних правопорушень. Адже, по-перше, вони вирішують ряд вагомих завдань будь-якого кримінального провадження (планування, послідовність проведення окремих процесуальних дій), а, по-друге, дозволяють одразу висунути версії стосовно події протиправного діяння або особи правопорушника. З’ясовано, що переважно інформація щодо факту учинення торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів надходила до правоохоронних органів від громадян, які є родичами або знайомими потерпілих (57 %) чи від громадян, які отримали інформацію про вчинене протиправне діяння або стали його свідками (15 %). Доведено, що проблематика торгівлі людьми відображається різними поняттями, серед яких є і трафікінг. Визначено, що після повномасштабного військового вторгнення варто вказати такий фактор, який впливає на активне вчинення торгівлі людьми, як збройний конфлікт в умовах військового стану. Адже зазначений чинник впливає на створення нових віктимогенних груп та можливостей для трафікінгу в Україні. Ґрунтуючись на на вивченні матеріалів кримінальних проваджень було виокремлено такі типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування: до правоохоронних органів надійшли відомості щодо факту вчинення торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів, наявні відомості стосовно потерпілих, обставини події та підозрювані не встановлені; до правоохоронних органів надійшли відомості щодо факту вчинення торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів, наявні відомості про потерпілих, а також щодо обставин, подій і підозрюваних; правоохоронні органи встановили факт вчинення торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів у зв’язку з проведенням процесуальних дій, з’ясовано обставини події та потерпілі, підозрювані не встановлені; правоохоронні органи встановили факт вчинення торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів у зв’язку з проведенням процесуальних дій, з’ясовані обставини події, потерпілі та підозрювані.