КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, УЧИНЕНИХ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ВИКОРИСТАННЯМ ПІДРОБЛЕНИХ ДОКУМЕНТІВ - ЖЕРДЄВ, Владислав; РОМАНОВ, Максим (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
Дослідження особливостей криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень, вчинених у сфері господарської діяльності з використанням підроблених документів, виявлення закономірностей їх вчинення та розробка рекомендацій щодо оптимізації методики їх розслідування. Робота виконана на підставі загальнонаукових та спеціальних методів наукового пізнання, зокрема системного, логічного, статистичного, порівняльно-правового методів, а також методів техніко- криміналістичної експертизи документів та структурно-функціонального аналізу. Проаналізовано структуру та зміст криміналістичної характеристики досліджуваних правопорушень, виявлено основні способи підробки документів у сфері господарської діяльності, охарактеризовано типові сліди та їх носії, визначено особливості суб’єктів злочинної діяльності. Розроблено типологію підроблених документів за різними критеріями та систематизовано методи їх виявлення. Кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності з використанням підроблених документів характеризуються високим ступенем латентності, професійним рівнем підготовки злочинців та використанням сучасних технологій підробки. Ефективність їх розслідування залежить від своєчасного виявлення ознак підробки, комплексного використання спеціальних знань та міжвідомчої взаємодії правоохоронних органів.