ПРЕДМЕТ ПРОТИПРАВНОГО ПОСЯГАННЯ ЗА ФАКТАМИ НЕЗАКОННОГО НАБУТТЯ ПРАВА НА ЗЕМЛЮ ДЕРЖАВНОЇ АБО КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, УЧИНЕНИМИ ШЛЯХОМ ЗЛОВЖИВАННЯ ПОВНОВАЖЕННЯМИ ОСОБАМИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПУБЛІЧНІ ПОСЛУГИ - ПЛЕТЕНЕЦЬ, Віктор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
Статтю присвячено розгляду фактів незаконного набуття права на землю державної або комунальної власності з позиції оцінки предмету їх протиправного посягання. Актуальність статті визначено через статистичні відомості Офісу Генерального прокурора України, що відображують кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень та тих, за якими оголошено підозру правопорушникам. Зосереджено увагу на тому, що досліджувані діяння мають прояви корупційного характеру, та наведено її стан в Україні. Зосереджено увагу на розмежуванні дій, спрямованих на фізичне захоплення землі, що підпадає під ознаки ст. 197-1 КК України як «Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво», а також ст. 365-2 КК України, що передбачає зловживання своїми повноваженнями відповідними суб’єктами, діяльність яких може бути спрямована на набуття права на землю державної або комунальної власності. Наведено сукупність нормативно-правових актів, що передбачають складання за результатами діяльності відповідних установ/посадових осіб відповідної сукупності документів, які були об’єднані у три групи за їх призначенням: правовстановлювальні документи на землю; документи, що підтверджують законність землеустрою; документи з оцінки землі. Наголошено на необхідності ретельного вивчення слідчими відповідних документів на предмет їхньої юридичної сили, відповідності чинному законодавству, правильності складання й оформлення, достовірності. Стверджується, що вивчення документів спрямоване на виявлення факту їх використання у протиправних цілях, зокрема й шляхом зловживання службовим становищем, одержання неправомірної вигоди, де предметом протиправних дій є право державної, комунальної власності на землю.