КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ, КОТРА ВЧИНЯЄ ЗЛОЧИНИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - БОГАТИРЬОВ, Іван (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто кримінологічну характеристику особи, котра вчиняє злочини в умовах війни. Виділено особливості такої характеристики, зокрема: особа, котра вчиняє злочин в умовах війни, є найменш дослідженою; суб’єктом такого злочину є військовослужбовець російської федерації або колаборант із-поміж громадян України; вчинення злочинів в умовах війни свідчить про багатоаспектність поведінки особи, її біологічні, фізіологічні, соціальні та морально-психологічні властивості. Сформульовано авторське визначення особи, котра вчиняє злочини в умовах війни в Україні. Доведено, що особа, котра вчиняє злочин в умовах війни в Україні, має розглядатися кримінологами не як певна абстракція (ідеальна модель), а як людська істота, котрій у результаті соціальної патології притаманне відчуження від нормальних людських цінностей і котра в певних часових межах набула аморальності, імпульсивності та агресивності до інших людей.