ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИМІР ПЕРСОНАЛІЗОВАНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ВЕЛИКИХ ДАНИХ - РОССИЛЬНА, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено проблеми та правові перспективи опрацювання й захисту персональних даних щодо здоров’я, зокрема у контексті євроінтеграційних процесів. Проаналізовано право ЄС та рекомендації Європейської Комісії щодо України у сфері захисту персональних даних у системі охорони здоров’я. Окрему увагу приділено проблемі правового захисту генетичних даних, від належного рівня опрацювання яких залежить становлення та поширення переваг персоналізованої медицини. У результаті системного аналізу чинного законодавства України встановлено недостатній рівень захисту персональних даних у галузі охорони здоров’я, що не відповідає європейським вимогам та стандартам, а також значно стримує розвиток персоналізованої медицини.