ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - ПІСОЦЬКА, Каріна; БУРМИСТРОВА, Єлизавета (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено проблематику впливу російсько-української війни на формування національної ідентичності українського суспільства. Здійснено аналіз наявних наукових досліджень щодо розуміння поняття «національна ідентичність». Установлено, що поняття «національна ідентичність» є сучасним терміном, що прийшов на зміну більш звичним у традиційних підходах поняттям: «нація» та «національна самосвідомість». Визначено, що особливістю розвитку національної ідентичності в Україні на сучасному етапі є ідентифікація суспільства з огляду на українські цінності, надбання народу, сімейні традиції тощо. З’ясовано, що сьогодні в суспільстві існує криза щодо формування національної ідентичності, що особливо стосується молоді. Також визначено, що криза зумовлена десятирічною війною, повномасштабним вторгненням, внаслідок чого велика частина української молоді емігрувала в різні частини світу, що і стало початком змін у формуванні національної ідентичності. Запропоновано для подолання кризи в українському суспільстві запровадження довгострокових механізмів та інструменти, що відтворять національний ідентифікаційний модус, а саме: піднесення престижу та значущості українських традицій, української мови, створення внутрішньодержавних умов для позитивного сприйняття громадянами своєї нації, країни, держави, створення історичного портрета як визначального чинника для формування національної ідентичності, підвищення соціального статусу нації та країни у світі та його усвідомлення і сприйняття громадянами держави, залучення молоді до патріотичних заходів тощо. Установлено, що найбільш формування національної ідентичності забезпечується дотриманням принципів правової, демократичної, соціальної держави, що створює гідні для людини умови праці й життя, захищає основні права людини та громадянина.