ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО КОНФЛІКТУ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ - ОГАНІСЯН, Цагік (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Проаналізовано проблему захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в умовах воєнного конфлікту. Розглянуто міжнародні документи, включно з Конвенцією про права дитини, і висвітлює ініціативи та програми, спрямовані на підтримку цих дітей. Наголошено на важливості забезпечення основних потреб дітей, таких як доступ до освіти, медичної допомоги та соціальних послуг, закликає до спільних зусиль державних та громадських організацій для гарантування належного захисту та добробуту цих вразливих дітей під час воєнних дій. Наголошено на необхідності налагодження ефективної системи співпраці між державними органами, громадськими організаціями та міжнародними установами для ефективного захисту та допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Наголошено на важливості психологічної та інформаційної підтримки, щоб забезпечити психосоціальний добробут цих дітей у найбільш складний період їхнього життя.