СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО – ЗБРОЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО КОНФЛІКТУ - ЦАРЬОВА, Ірина; ГОЛУБ, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розкрито поняття сексуального насильства в умовах воєнного конфлікту як зброї для контролю, покарання, послаблення морального духу противника та створення стримування. Доведено, що під час військових конфліктів посилюється гендерна поляризація, у результаті чого жінки особливо гостро відчувають наслідки конфлікту з огляду на гендерно зумовлені ролі. Наголошено на викраденнях малолітніх дітей під час збройних конфліктів, що відбуваються з метою використання їх у бойових силах та експлуатації. Зазначено, що акти сексуального насильства визнаються окремою категорією воєнних злочинів (серйозних порушень міжнародного гуманітарного права) у контексті міжнародних і неміжнародних збройних конфліктів.