РОБОТА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ ЗІ ПСИХОТРАВМАМИ В ПЕРІОД ВІЙНИ - ШЕВЯКОВ, Олексій; КОРНІЄНКО, Вікторія; СЛАВСЬКА, Яніна; ЧЕРЕДНІЧЕНКО, Олексій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено особливості психологічної корекції на поведінковому рівні в роботі зі психотравмами в період війни. Розроблено методичний підхід до гармонізації психологічного стану травмованої людини та окреслено критерії формування поведінкових компонентів такого стану під час війни. З’ясовано процесуальні особливості роботи майбутніх психологів зі психотравмами. Запропоновано апробовані й оригінальні психологічні методики та описано ефективні методи надання оперативної психологічної допомоги. Узагальнено досвід практичної роботи команди фахівців різних вишів України, які за сприяння спеціалістів із Америки та Європи розробили корисні психологічні техніки та детально описали необхідну психологічну допомогу при психотравмах. Представлено систематизований комплекс науково-навчальних циклів психоосвітніх матеріалів, що формують духовність особистості, активно впроваджуються в навчальний процес та реалізуються у прикладній професійній діяльності в різних галузях психологічної науки і практики; а також комплекс дієвих практичних вправ, індивідуальні практики роботи зі власними проблемами. Проаналізовано ключові помилки поведінки людей в умовах війни, шляхи переходу з пригніченого стану у стан відновлення. Виявлено особливості соціального функціонування при роботі з психотравмою. Рекомендовано психологічну корекцію поведінки особи під час війни у зв’язку зі зростанням поширеності та збільшенням кількості людей зі психотравмами. Підкреслено значущість особистісних характеристик, психологічного потенціалу духовності, важливість упровадження різноманітних форм та методів, що впливають на стан психотравмуючого соціально-психологічного середовища. Проведені на матеріалі майбутніх психологів розвідки дозволяють сформулювати попередні висновки. Дійсно, робота зі психотравмою в умовах війни супроводжується критичними моментами, найскладнішим із яких є корекція поведінки. Надання психопрофілактичної допомоги шляхом застосування комплексного корекційного методу дозволяє запобігти вкрай негативним наслідкам, що можуть психологічно деформувати особистість. Відповідно, необхідний подальший розвиток і апробація корекційного поведінкового методу психопрофілактики на ширшому емпіричному матеріалі, щоб рекомендувати його використання фахівцям зі психології. Отримані дані можуть бути корисними при визначенні напрямів роботи зі психотравмами під час війни і в майбутньому повинні розглядатись як об’єкти психологічної підтримки при створенні програм психореабілітації майбутніх фахівців.