ВИДАЧА СВІДОЦТВА ПРО ПРАВО НА ЗАЙНЯТТЯ НОТАРІАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ: НОРМАТИВНО-ПРОЦЕДУРНИЙ АСПЕКТ - КИЯН, Володимир; СОЛОШЕНКО, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття висвітлює проблему науково-практичного дослідження підстав отримання / відмови в отриманні свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. В результаті проведеного дослідження зроблено висновок про те, що отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю уможливлює набуття посади нотаріуса або отримання реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності. Зазначене дає можливість вести мову про професійну правоздатність та дієздатність нотаріуса. Професійна правоздатність нотаріуса (право / можливість працювати нотаріусом) виникає з моменту отримання посвідчення на право зайняття нотаріальною діяльністю, в той час як професійна дієздатність виникає з моменту отримання посади на підставі наказу (для державних нотаріальних контор) або ж реєстраційного посвідчення (для приватних нотаріусів).