ДЕТЕРМІНАНТИ КОЛАБОРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - КАТОРКІН, Роман (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Здійснено аналіз детермінантів такого виду кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, як колабораційна діяльність. Зазначено, що широкомасштабна війна, що її російська федерація розв’язала проти України у лютому 2022 р., стала потужним чинником поширення цілого комплексу актів деліктної поведінки, зокрема колабораційної діяльності. Акцентовано, що основними детермінантами колабораційної діяльності є: російська пропаганда, котру проводить держава-терорист у межах інформаційної війни проти України; соціально-економічні чинники, викликані війною; недоліки у сфері національно-патріотичного виховання; прогалини у чинному законі про кримінальну відповідальність тощо.