РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛІСНОГО НЕВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ АБО ЗА ОСОБОЮ, ЩОДО ЯКОЇ ВСТАНОВЛЕНА ОПІКА ЧИ ПІКЛУВАННЯ: СТАН ТА НАПРЯМИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ - ПЛЕТЕНЕЦЬ, Віктор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено стан та шляхи розв’язання проблеми розслідування злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування. Наголошується, що надзвичайні ситуації, викликані пандемією у зв’язку з розповсюдженням COVID-19, спричиненого вірусною інфекцією SARS-CoV-2 (з 2020 до 2023 р.), збройною агресією рф проти України (з 2022 р. і дотепер) тощо, можуть призвести до формування умов настання тяжких наслідків, пов’язаних із розглядуваним видом кримінального правопорушення. Підкреслено, що ґрунтовне вивчення причин та умов, що сприяли й обумовили вчинення такого роду кримінальних правопорушень, може скласти основу для визначення заходів із мінімізації їхньої кількості. Зосереджено увага на тому, що всебічне вивчення сформованої на відповідний момент ситуації детермінує існуючу проблему злісності невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, як нагальну. Визначено, що розв’язання існуючої проблеми вбачається в розробці рекомендацій із розслідування таких кримінальних правопорушень із комплексним підходом і поглибленим аналізом законодавства, літературних (наукових) джерел та узагальненням судово-слідчої практики з постановкою для вирішення відповідної сукупності завдань.