ЕКСПРЕС-АНАЛІЗ ДНК У РОЗСЛІДУВАННІ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ - СТЕПАНЮК, Руслан (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено правові та організаційні проблеми щодо використання експрес-аналізу ДНК в розслідуванні кримінальних правопорушень та запропоновано шляхи їх вирішення. Констатовано ефективність приладів швидкого ДНК-тестування для ідентифікації масових жертв війни та вирішення інших завдань розслідування, у зв’язку з чим в Україні в умовах масштабної збройної агресії значно активізувалася робота з використання криміналістичного обладнання для швидкого ДНК-тестування. Водночас потребують подальшого розвитку питання правового, організаційного і методичного характеру задля вдосконалення відповідних процедур. Це сприятиме розширенню у перспективі спектра можливостей цієї інноваційної сфери криміналістичної техніки. Акцентовано на тому, що відсутність належної правової регламентації суспільних відносин, пов’язаних із застосуванням ДНК-аналізу в кримінальному провадженні призводить до значних ускладнень у забезпеченні ефективного використання інструментів швидкого ДНК-тестування у розкритті та розслідуванні кримінальних правопорушень. Оптимальним варіантом виходу з цієї ситуації вбачається внесення змін і доповнень до КПК України з метою впорядкування одержання біологічних зразків і проведення перевірочних досліджень спеціалістами з оформленням їхніх результатів у формі висновку спеціаліста. Також необхідно в КПК України врегулювати особливості проведення молекулярно-генетичних досліджень. Це дозволить забезпечити захист генетичних даних і чітко встановити межі втручання в приватне та сімейне життя. Необхідно впровадити відомчу інструкцію для спеціалістів-криміналістів щодо застосування експрес-систем ДНК-тестування у службовій діяльності. Також потрібно впорядкувати процедури одержання зразків біологічного матеріалу та визначення ДНК-профілів для державної реєстрації геномної інформації людини поза межами кримінального процесу. Варто організувати належне науково-методичне забезпечення і технічну сертифікацію обладнання.