УЧАСТЬ ПОНЯТИХ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ДОСУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ - ЛУК’ЯНЧИКОВ, Євген; ЛУК’ЯНЧИКОВ, Борис; МИКИТЕНКО, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Зазначається, що діяльність правоохоронних органів із інформаційного забезпечення розкриття кримінальних правопорушень відбувається у складних умовах. Інструментарій пізнавальної діяльності з розслідування не завжди відповідає змінам у характері та структурі злочинної діяльності. Висловлюються сумніви щодо можливості очікування від понятих створення необхідних умов для об’єктивного та правильного провадження слідчих дій, оскільки це має бути прерогативою слідчого, а підбір і запрошення понятих і є створенням належних умов для досягнення завдань конкретної процесуальної дії. Обґрунтовуються пропозиції щодо доповнення глави 3 чинного КПК України статтею про такого учасника кримінального провадження, як понятий, із зазначенням у ній загальних вимог, що їм має відповідати такий учасник, переліку осіб, яких не можна залучати понятими, прав та обов’язків понятого, права учасників слідчої дії заявити відвід понятому у разі встановлення визначених для цього підстав.