РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ НЕЗАКОННИМ НАБУТТЯМ ПРАВА НА ЗЕМЛЮ ДЕРЖАВНОЇ АБО КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ - ЄФІМОВ, Микола; МИХАЙЛЕНКО, Владислав (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено проблемні питання розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним набуттям права на землю державної або комунальної власності. Зазначено, що розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним набуттям права на землю державної або комунальної власності, з року в рік набуває все більшого значення. Це зумовлено низкою чинників, як-от: збройна агресія нашого східного «сусіда»; слабкість правової системи; збільшення обігу холодної та вогнепальної зброї; низький рівень правової культури; деокупація окремих регіонів України. З огляду на вищеперераховані чинники протиправні діяння визначеної категорії вчинюються все частіше та частіше. Вказане спричиняє негативні перспективи розвитку в нашій державі комунального середнього та малого підприємництва. Запропоновано закріпити окремою нормою Кримінального кодексу України рейдерство як кримінальне правопорушення. Підтримується позиція стосовно необхідності виокремлення декількох статей в Кримінальному кодексі України, що будуть розкривати різні аспекти досліджуваного протиправного діяння. Надано власне формулювання рейдерства як системи діянь (дій та бездіяльності), направлених на протиправне захоплення майна (в тому числі земельних ділянок) приватних, комунальних та державних суб’єктів господарювання, а також встановлення контролю над ними та в подальшому – управління. Визначено заходи протидії зазначеному кримінальному правопорушенню: удосконалення корпоративного і процесуального законодавства, внесення змін до тих його положень, що мають двозначне трактування; виховання відповідальної економічної поведінки у суб’єктів економічних відносин; виховання у суб’єктів правовідносин правової культури; вдосконалення податкової системи, зменшення податкового тиску на підприємства, спрощення системи обліку; покращення підготовки фахівців відповідних правоохоронних органів з питань протидії рейдерським захопленням для незаконного набуття права на землю державної або комунальної власності.