ТЕОРЕТИКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ДИСЦИПЛІНАРНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ ДЕРЖАВНОЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ: АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ - САМОФАЛОВ, Олександр; МАРУЩАК, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто актуальні проблеми теоретико-організаційних засад дисциплінарної відповідальності персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України (далі – ДКВС України). Серед них виокремлено: дисциплінарне провадження; дисциплінарне стягнення; дисциплінарну відповідальність. Зазначено, що дисциплінарне провадження щодо персоналу ДКВС України за зловживання службовим становищем може бути застосовано тільки до осіб рядового і начальницького складу. Здійснено порівняння уніфікованої моделі дисциплінарного статуту ДКВС України, розробленої вченими у 2014 р., і Проекту Закону про дисциплінарний статут пенітенціарної системи від 22.03.2021, розробленого Міністерством юстиції України. Доведено, що в цих документах розробники не передбачили такі терміни, як «дисциплінарна відповідальність», «дисциплінарне провадження», «зловживання службовим положенням». Обґрунтовано думку, що адміністративно-правове регулювання дисциплінарної відповідальності персоналу ДКВС України має формуватися на: Законі України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України»; Стратегії реформування (розвитку) пенітенціарної системи; новій концепції кадрової політики в органах і установах виконання покарань Міністерства юстиції України.