НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИННОСТІ В ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ - КОЛОДЧИН, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Обґрунтовано поняття злочинності в пенітенціарній сфері України. Узагальнено позиції вітчизняних вчених про те, що злочинність у пенітенціарній сфері спричиняє низку негативних наслідків не лише кримінально-правового (призначення покарання за сукупністю вироків, рецидив злочинів), а й кримінально-виконавчого (неналежне виконання засудженими правил внутрішнього розпорядку, забезпечення їхньої безпеки, участь у виховних заходах тощо) характеру. Виокремлено основні чинники, що суттєво впливають на криміногенну ситуацію в місцях несвободи ДКВС України: окупація ворогом установ виконання покарань та уповноважених органів з питань пробації і забезпечення їхньої безпеки, життя та здоров’я; відсутній або суттєво ускладнений зв’язок з установами виконання покарань і уповноваженими органами з питань пробації на окупованих ворогом територіях; небезпека залучення до бойових дій засуджених і персонал на тимчасово окупованих територіях та співпраця адміністрації таких установ з окупаційною владою або збройними силами ворога; насильство над засудженими і персоналом на окупованих територіях, порушення прав засуджених та персоналу, катування, вбивства тощо. Сформульовано авторське визначення злочинності в пенітенціарній сфері України.