ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ: РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «АКТИВНЕ ЗАСТОСУВАННЯ» ТА «ЗАСТОСУВАННЯ» ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ - КАЗНАЧЕЄВ, Дмитро; БОДИРЄВ, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено правові засади застосування вогнепальної зброї як засобу примусу правоохоронними органами в умовах, коли це допустимо та обґрунтовано законом. Поліція у своїй діяльності використовує різні заходи примусу в межах визначеної компетенції для захисту прав і свобод громадян та припинення їх порушень, запобігання загрозам громадській безпеці та порядку. Розглянуто вимоги щодо застосування вогнепальної зброї, процедуру оцінки та обґрунтування необхідності її використання, а також відповідні норми міжнародного права. Визначено ключові аспекти правового регулювання застосування вогнепальної зброї, професійної підготовки, правової оцінки активного застосування вогнепальної зброї та вимог щодо такого застосування. Запропоновано низку доповнень до законодавчих норм, врахування яких сприятиме забезпеченню прав людини та безпеки поліцейських, а також сприятиме збереженню спокою у суспільстві. Проаналізовано діючі нормативно-правові акти, що визначають різницю між термінами «застосування вогнепальної зброї» і «активне застосування вогнепальної зброї». Окреслено основні точки зору науковців, які висловлюють свої думки щодо цієї проблематики. Акцентовано на головних відмінностях між поняттями «застосування вогнепальної зброї» та «активне застосування вогнепальної зброї».