ЮРИДИКО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ КОНСТРУКТ «СТАН СИЛЬНОГО ДУШЕВНОГО ХВИЛЮВАННЯ» ТА ЙОГО ВІДМЕЖУВАННЯ ВІД УМИСНОГО ВБИВСТВА - ОЗЕРСЬКИЙ, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Проаналізовано понятійний зміст психологічного конструкта «стан сильного душевного хвилювання» та здійснено спробу розмежувати його з умисним вбивством. Сутність стану сильного душевного хвилювання полягає у нервово-психічному збудженні суб’єкта злочину, що раптово виникає в гострій конфліктній ситуації і виявляється у тимчасовій дезорганізації свідомості (її звуженні, зниженні) та крайній активізації імпульсивної реакції на дії потерпілого, що може розглядатися як психологічна передумова кваліфікації стану сильного душевного хвилювання в юридичному формулюванні та надає суду можливість здійснити юридичний аналіз кваліфікації дій обвинуваченого на основі висновків комплексних психолого-психіатричних експертиз. З метою найбільш повного та обґрунтованого аналізу емоційного стану особи потрібно залучити фахівця із юридичними та психологічними знаннями, який зможе, по-перше, зібрати необхідну інформацію, а по-друге, дати їй належну оцінку. Таким фахівцем може бути юридичний психолог, іншими словами, судовий експерт із поєднанням вищої юридичної та психологічної освіти.