КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ МІГРАЦІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ В ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖПРИКОРДОНСЛУЖБИ - СТОЛЯР, Юрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розкрито зміст концептуального наповнення поняття «міграційна мобільність» у вирішенні організаційно-тактичних завдань протидії нелегальній міграції оперативними підрозділами Держприкордонслужби. Зазначено, що це загальний термін для позначення потенційної та реальної міграції населення. Міграцію населення визначено як територіальне переміщення, а міграційну мобільність як здатність до міграції, тобто потенційно можливу міграційну активність. Наголошено, що найбільшу загрозу безпеці країни становить нелегальна міграція, котра може бути обумовлена багатьма чинниками. Основними причинами незаконного перетину кордонів держави є економічні фактори (безробіття, зниження заробітної плати), політичні переслідування, різноманітні дискримінації, стихійні лиха, війни. Нереєстрована міграція вельми негативно впливає на всі сфери життя суспільства. Розуміння концепту міграційної мобільності може допомогти розкрити різні злочини та сприяти підвищенню ефективності оперативно-розшукової діяльності Держприкордонслужби.